Podstawowym warunkiem zdolności narzędzia do cięcia lub
skrawania jest jego duża twardość, większa od twardości przedmiotu obrabianego.
Nie wystarcza ona jednak, aby narzędzie okazało się w użyciu dostatecznie
trwałe. Zdolność do skrawania (tzw. skrawność), jak i zdolność do cięcia nie
może zanikać zbyt szybko podczas pracy, inaczej wartość narzędzia stałaby się
problematyczna. Dlatego narzędzia służące do obróbki skrawaniem lub cięciem mus
mieć oprócz odpowiednich zdolności również wystarczającą trwałość ostrza.
Zdolność do cięcia podobnie jak skrawność są własnościami, których nie można
zmierzyć i ująć liczbowo. Trwałość ostrza możemy natomiast zmierzyć i wyrazić
czy to prędkością skrawania (w ściśle określonych warunkach), pozwalającą na
dotrzymanie założonego z góry czasu skrawania aż do stępienia narzędzia
(prędkość godzinowa), czy też np. ilością wiórów zdjętych w określonych
warunkach skrawania, pomiędzy jednym a drugim zaostrzeniem narzędzia.
Własności decydujące o trwałości ostrza zależą od tego,
czy narzędzie służy do skrawania, tj. do obróbki wiórowej, czy też do cięcia
bezwiórowego. Narzędzia pierwszego typu, do których należą wszelkie noże do
toczenia i strugania, frezy, wiertła, rozwiertaki, gwintowniki, piły itp.,
narażone są na mechaniczny nacisk wywoływany oporem skrawanego materiału,
wstrząsy, ścieranie i działanie temperatury, do jakiej rozgrzewają się podczas
pracy dzięki tarciu. Wobec tego obok dużej twardości na zimno narzędzia takie
muszą odznaczać się dostateczną wytrzymałością mechaniczną oraz pewną
ciągliwością zabezpieczającą je przed złamaniem i wykruszeniem, znaczną
odpornością na ścieranie oraz odpornością na działanie podwyższonych
temperatur. Ta ostatnia własność niezbędna jest oczywiście tylko tym
narzędziom, które dzięki warunkom skrawania czy własnościom obrabianego
tworzywa nagrzewają się rzeczywiście wysoko podczas pracy. Narzędzia takie
wyrabia się ze stali szybkotnących. Stosowanie tych stali tam, gdzie warunki
skrawania nie powodują zbytniego wzrostu temperatury narzędzia, nie byłoby
często uzasadnione ani względami gospodarczymi, ani technicznymi. W takich
przypadkach trwałość dużo droższego narzędzia ze stali szybkotnącej nieznacznie
tylko przewyższa trwałość narzędzi ze stali niskostopowych o dostatecznie dużej
odporności na ścieranie.
Trwałość ostrza zwiększa przede wszystkim wolfram, już
przy niewielkich zawartościach. Korzystnie wpływa również chrom oraz,
oczywiście, większa zawartość węgla. Poza tym zwiększają trwałość ostrza wanad,
molibden, krzem, mangan i kobalt.
Zachowanie się narzędzi rozgrzewających się znacznie
podczas pracy i wykonywanych ze stali szybkotnących zależy natomiast przede
wszystkim od ich odporności na działanie wysokich temperatur, a więc od
zawartości wolframu, chromu, molibdenu, wanadu i kobaltu. Trudno jest określić
indywidualny wpływ każdego z tych składników na trwałość ostrza, ponieważ ulega
on zmianom wraz ze zmianami zawartości pozostałych domieszek i — oczywiście —
warunków pracy narzędzia. Skuteczność działania wolframu zmienia się jednak
przy większych zawartościach wanadu. Wyniki próby trwałości noża ze stali o
zmiennej zawartości wolframu i stałej (dużej) zawartości wanadu oraz
niewielkiej (ok. 0,5%) zawartości molibdenu. Okazuje się, że (w danych
warunkach skrawania) przy zawartości 1,6 ÷ 1,9% wanadu, już od 6% wolframu
poczynając, wydajność noża mierzona czasem skrawania aż do spalenia się ostrza
praktycznie się nie zmienia, a zbyt duża zawartość wolframu jest nie tylko
zbędna, ale wydaje się nawet szkodliwa.
Te spostrzeżenia spowodowały wprowadzenie do użytku stali
o zmniejszonej — w stosunku do standardowe niejako stali SW18 — zawartości
wolframu i zwiększonej zawartości wanadu.
Molibden działa w stalach szybkotnących podobnie jak wolfram,
lecz mniej więcej dwa razy energiczniej. Innymi słowy 1% molibdenu zastępuje w
stali szybkotnącej 2% wolframu. Okoliczność ta sprawia, że w krajach, w których
dostępniejszy jest molibden niż wolfram, produkuje się i zużywa znacznie więcej
stali opartych bądź wyłącznie na molibdenie, bądź na równych mniej więcej
zawartościach molibdenu i wolframu, niż stali opartych na wolframie. W
eksploatacji oba typy stali szybkotnących (wysokowolframo bądź wysokomolibdeowe)
są całkowicie równorzędne. W przeróbce natomiast te drugie są znacznie
kłopotliwsze. W aktualnej sytuacji międzynarodowej wolfram jest dla nas metalem
łatwiej dostępnym i stosunkowo tańszym.
Sposób działania wolframu, wanadu i molibdenu jest
zbliżony. Jako domieszki węglikotwórcze zwiększają one odporność stali na
ścieranie dzięki twardości swych węglików oraz zwiększają jej odporność na odpuszczanie.
Czwarty z pierwiastków węglikotwórczych — chrom — działa podobnie, lecz nie tak
energicznie. Duża jego zawartość (około 4,5%) konieczna jest przede wszystkim
ze względów hartowniczych, umożliwia bowiem hartowanie w oleju lub w innych
łagodnych ośrodkach. Kobalt nie tworzy węglików, podnosi jednak trwałość ostrza
przez omówiony poprzednio swoisty wpływ na odporność na odpuszczanie.
Trwałość ostrza narzędzia ze stali szybkotnącej zależy
bardzo od prawidłowości obróbki cieplnej, przede wszystkim od wysokości
temperatury hartowania. W pewnym optymalnym zakresie temperatur hartowania,
zależnym od gatunku stali, osiąga się szczytowe wartości; po jego przekroczeniu
trwałość ostrza spada szybko wskutek przegrzania, o które tu łatwo, ponieważ
bardzo wysokie temperatury sprzyjają energicznemu rozrostowi ziarna. Zakres
właściwych temperatur hartowania stali szybkotnących jest, więc dość wąski i
leży wysoko, mimo że dużą twardość uzyskuje się już przy stosunkowo niskich
temperaturach hartowania. Tłumaczy się to przebiegiem krzywej twardości po
odpuszczeniu.
Narzędzia do bezwiórowego cięcia na zimno, jak płyty
tnące i stemple wykrojników, noże do nożyc, narażone są głównie na silne
naciski występujące podczas pracy oraz na ścieranie, zbytnio natomiast się nie
rozgrzewają. Dlatego własnościami miarodajnymi dla ich trwałości są duża
twardość i odporność na ścieranie, dostateczna wytrzymałość mechaniczna oraz
duża ciągliwość zapobiegająca wykruszeniu się krawędzi tnącej. Własności
konieczne dla zapewnienia trwałości ostria narzędziom służącym do cięcia na
gorąco (płyty i stemple do okrojnic, noże do nożyc na gorąco) zależą od
warunków ich pracy. Jeżeli obciążenia są krótkotrwałe i rzadko po sobie
następują, narzędzie nie rozgrzewa się znacznie (np. cienki i szybko stygnący
rąbek), to warunki jego pracy zbliżone są do warunków cięcia na zimno. Wówczas
stal powinna mieć te same własności, co przy poprzedniej grupie narzędzi. Gdy
natomiast rąbek jest gruby i powoli stygnie, lub gdy cięcia szybko po sobie
następują, wówczas narzędzie bardzo się nagrzewa, a zatem o trwałości jego
ostrza decyduje raczej odporność na odpuszczanie; twardość na gorąco nie musi
tu być koniecznie bardzo duża, bo materiał cięty jest miękki. Oddzielną grupę,
jeżeli chodzi o sposób i warunki pracy, stanowią narzędzia tnące do użytku
osobistego, domowego, gospodarczego itp., jak brzytwy i nożyki do golenia,
scyzoryki, noże stołowe i kuchenne, tasaki, kosy i niektóre narzędzia do obróbki
drewna, pracujące samą delikatną krawędzią ostrza o bardzo ostrym kącie. Np. nożyki
do golenia mają pracę spokojną i zawsze w jednakowych warunkach; mają one
wystarczającą, choć na minuty liczoną, trwałość ostrza, jeżeli tyko są dość
twarde i odporne na ścieranie. Większa ciągliwość nie jest tu wymagana.
Wyrabiamy je ze stali o dużej, niekiedy znacznie ponadeutektoidalnej zawartości
węgla, stosując ewentualnie dodatki wzmagające odporność na ścieranie,
najczęściej chrom. Pozostałe z wymienionych narzędzi pracują w bardzo zmiennych
okolicznościach, obrabiają materiały o różnej twardości i narażone są na
uderzenia, wstrząsy i brak pieczołowitości w obejściu. Muszą one zatem mieć
zapewnioną przede wszystkim znaczną ciągliwość, na rzecz której rezygnujemy
często ze znacznej twardości i odporności na ścieranie. Wobec łatwości ich
ostrzenia wolimy, aby się szybciej tępiły przez ścieranie niż wykruszały. Do
wyrobu ich się więc stali o niewielkiej zawartości węgla, zwykle nie
przekraczającej składu eutektoidalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz